Skip to content
 

Jan Zelezny, møter vår kjære spydtrener og forbilde, Stig Lien!

Jan Zelezny, verdensrekordholderen i spyd, møter sitt forbilde, Stig Lien

2nd World Javelin Conference i Kuortane

Kuortane er ikke noe stort sted, nærmest et veikryss midt inne i de store finske skoger, 11 mil østover fra Vaasa. Men der har finnene bygd opp et stort og velutstyrt sportssenter for aktiv idrett, forskning og utdanning. Dette var åsted og ramme for 2nd World Javelin Conference 8.-9. november, der jeg var så heldig å få være med.

Og det var virkelig en verdenskonferanse, med totalt ca 90 deltagere fra 25 nasjoner, de fleste spydtrenere på høyt nivå. De mest langveisfarende kom fra New Zealand, Sør-Afrika og Trinidad, og Norden og Europa for øvrig var godt representert. Norge stilte med fem deltagere.

Innslagene vekslet mellom forelesninger og praktiske demonstrasjoner, og favnet stort sett alle aspekter ved spydtrening. Høydepunktet for min del var nok økta med Jan Zelezny og hans ”elev” Tero Pitkämäki, som demonstrerte og forklarte øvelser for teknikk og spesiell styrke. Stort å oppleve verdens desidert beste spydkaster (han har gjort mer enn 50 kast over 90 meter, har 3 OL-gull og 3 VM-gull) på nært hold og høre hans tanker om trening og utvikling av spydkastere. Pitkämäki demonstrerte øvelsene mens Zelezny forklarte, men vi fikk også gleden av se den store mester utføre et lett spydkast. Vakkert!

Ellers var det bl.a. foredrag og praktiske økter om teknikk, styrke, hurtighet, biomekanisk analyse, forebyggende trening og opptrening etter skade.  Veldig mye nyttig lærdom for det videre arbeidet med spydkasterne i klubben, men også mange bekreftelser på at de metodene og øvelsene vi benytter absolutt holder mål.

Når man er i Finland og treffer finske spydkastere skjønner man hvor stor denne øvelsen er der borte. Det formelig krydde av gode forhenværende og nåværende kastere, og vi fikk inntrykk av at ”alle” hadde kastet 80 m eller lenger. Ser man på statistikken på herresiden var det for få år siden vanlig at de hadde 8-10 mann over 80 m og ca 50 mann over 70 m hvert år! Også på damesiden har de store tradisjoner. Selv om nivået har gått litt ned de seneste årene, er spydkasting fortsatt en STOR idrett i Finland, dypt forankret i folkesjelen.

Spydkonferansen i Kuortane var en stor opplevelse og en kjempeinspirasjon for det videre arbeidet med å løfte våre lokale kastere videre oppover!

 

Stig Lien